Komerční prezentace
Registrace uživatele

Přihlašte se k odběru informací, novinek, získejte přístup do diskuzního fóra.

Vesmír č. 10
Vesmír č. 10
Toto číslo vychází
2. 10. 2017
Novinky
Zdarma jedno celé číslo Vesmíru v pdf.
• Říjnové číslo Vesmíru
reklama

Meskal s housenkou

Publikováno: Vesmír 74, 355, 1995/6
Obor: Různé
Rubrika: Aktuality

Pokud si dnes u nás koupíte mexický alkoholický nápoj "Mezcal Legitimo de Oaxaca" a najdete na dně láhve utopenou housenku, neběžte s ní na hygienickou stanici. To nebyla výrobcem špatně vymytá láhev! Housenka tam patří. A je považována za zvláště velkou pochoutku, která se má sníst po vypití obsahu.

Meskal se vyrábí ze zkvašených částí mexické rostliny agave (především Agave mescal, ale i některých dalších druhů). A v nápoji potopená housenka patří drvopleňovi druhu Comadia redtembacheri (donedávna uváděnému jako Hypopta agavis), který ji užívá jako živnou rostlinu. Housenka je jasně červená a u nás testovaná značka meskalu měla proto název "Gusano Rojo". Na agave ji lze ve vyspělém stavu najít jen v místním dešťovém období mezi červencem a zářím. Tento drvopleň má totiž jen jedno pokolení do roka a na jedné rostlině může být těchto housenek až čtyřicet.

Vložení housenky do nápoje mu dodá osobitou vůni. Housenka v něm však svou živou barvu ztratí a zůstane jen nevýrazně světlá. Housenky jsou mezi domorodci oblíbeny v úpravě i na jiné způsoby, a proto také sbírány. Pokud se jedí zaživa, syrové, jsou silně pálivé, asi jako pepř, ale Mexičané je hlavně přidávají do kukuřičných placek zvaných tacos. Dále je nakládají do soli a po osmi dnech je se solí rozmělní a sůl používají opět pro její zvláštní vůni. Ostatně, podle pravověrných Mexičanů se má před napitím meskalu vložit do úst špetka soli. Tak na to při popíjení meskalu nezapomeňte.

Diskuse

Žádné příspěvky