Komerční prezentace
Registrace uživatele

Přihlašte se k odběru informací, novinek, získejte přístup do diskuzního fóra.

Vesmír č. 10
Vesmír č. 10
Toto číslo vychází
2. 10. 2017
Novinky
Zdarma jedno celé číslo Vesmíru v pdf.
• Říjnové číslo Vesmíru
reklama

Jak přežívají sloni v poušti?

Publikováno: Vesmír 87, 9, 2008/1
Obor: Zoologie
Rubrika: Aktuality

Sloni dnes obývají v Africe jak vlhké deštné lesy, tak suché savany, a dokonce i pouště. Zvláště proslavení jsou namibští sloni z pouště Namib v jihozápadní Africe. Pozorování těchto slonů v poslední době přineslo nové zajímavé objevy. Byly například dokumentovány dva způsoby jejich ochlazování.

Dospělí sloni si postříkají uši a záda vodou z hrtanové kapsy (vodu tedy nenabírají chobotem až ze žaludku, jak se ještě nedávno myslelo). Protože je však pro ně voda vzácná, provádějí tuto taktiku až za teplot vyšších než 40 °C a za bezvětří. U mladých namibských slonů nebylo toto chování pozorováno, ta místo toho využívají písek pomočený některým dospělcem a ten si – podobně jako dospělci – házejí na záda a uši. Kromě těchto zvláštností se u mladých namibských slonů podařilo pozorovat také pojídání trusu.

Toto chování bylo dlouho známé z chovu v lidské péči, a bylo tedy považováno za abnormální, protože ve volné přírodě bylo zaznamenáno snad jen jednou. Funkce tohoto počínání zůstává nejasná – mladí jedinci možná jen „ochutnávají“ své okolí, ale také je možné, že jim druhé trávení už jednou narušené potravy poskytuje nějaké důležité živiny či trávicí enzymy. (Pachyderm 36, 113–115, 2004)

Soubory

článek v souboru pdf: 200801_V007-010.pdf (280 kB)

Diskuse

Žádné příspěvky