mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024

Aktuální číslo:

2024/3

Téma měsíce:

Elektromobilita

Obálka čísla

Jak jednat s lidmi pod vlivem alkoholu?

 |  15. 3. 2007
 |  Vesmír 86, 135, 2007/3

Kolem osmé večer mě na ulici zastavil zavalitý muž: „Nemáš oheň?“ „Jsem nekuřák,“ odvětil jsem. „Kecáš, dám ti přes dršku,“ pravil zjevně pod vlivem alkoholu. Poznamenal jsem věcně: „Na vašem místě bych to nedělal.“ Zároveň jsem udělal úkrok stranou a dal se na ústup. Metrákový kolos na vratkých nohou nebyl schopen mě pronásledovat… Podobná setkání jsou dnes běžná, proto vám třeba přijdou vhod obecná doporučení jak s lidmi pod vlivem alkoholu, drog nebo silných emocí jednat:

1. Je dobré včas rozpoznat známky hrozící agrese. Útoku často předcházejí nadávky, agrese vůči předmětům, neklid, upřený oční kontakt a nezvyklé přibližování se.

2. Velmi vhodné je udržovat bezpečnou vzdálenost (alespoň delší než délka natažené paže), aby se nezvyšovala vztahovačnost agresora, a tak se neprovokoval útok. Navíc je to lepší i z hlediska sebeochrany, jinak řečeno, útočník na vás tak snadno nedosáhne.

3. Kromě vzdálenosti je třeba pamatovat i na další složky mimoslovní komunikace, např. hovořit klidným, hlubším a tišším hlasem, vyvarovat se prudkých gest a pohybů, které by si dotyčný mohl vykládat jako útok. Intoxikovaný nebo rozrušený člověk je citlivý na mimoslovní komunikaci.

4. Slovní sdělení by mělo být jednoduché, srozumitelné a jednoznačné. To zvyšuje naději, že mu protějšek porozumí. Ve výše popsané situaci by např. nebylo vhodné zasvěcovat opilce do nuancí psychoterapie závislostí.

5. Doporučuje se také oslovovat dotyčného jménem, pokud ho ovšem známe.

6. Nebezpečnou situaci je lépe rychle ukončit. Takový Jan Žižka bitvu u Sudoměře nevyhrál, jak se někdy mylně traduje. Legendární vojevůdce chytře utekl, nechávaje za sebou nepřítele patlajícího se v bahně.

7. Přítomnost dalších osob riziko agresivního jednání snižuje, není proto rozumné vydávat se do nebezpečných končin sám. Jenže výše popsaná příhoda se mi přihodila v klidné části města kolem osmé hodiny večerní. Kolegyni lékařku potkalo něco podobného ráno při cestě do práce pražským metrem. Hospody a herny jsou u nás skoro na každém rohu a alkohol je za babku.

Prosím, abyste si uvedená doporučení dobře zapamatovali. Vzhledem k rostoucí spotřebě alkoholu v České republice jsou stále aktuálnější.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Psychologie a psychiatrie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Karel Nešpor

Primář MUDr. Karel Nešpor, CSc., (*1952) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Plzni. V Psychiatrické léčebně v Praze 8 se zabývá léčbou závislostí. Je vědeckým sekretářem Společnosti pro návykové nemoci a autorem více než 100 prací týkajících se léčby závislostí, psychoterapie, relaxačních technik a jógy.

Doporučujeme

Jak to bylo, jak to je?

Jak to bylo, jak to je? uzamčeno

Ondřej Vrtiška  |  4. 3. 2024
Jak se z chaotické směsi organických molekul na mladé Zemi zrodil první život? A jak by mohla vypadat jeho obdoba jinde ve vesmíru? Proč vše živé...
Otazníky kolem elektromobilů

Otazníky kolem elektromobilů uzamčeno

Jan Macek, Josef Morkus  |  4. 3. 2024
Elektromobil má některé podstatné výhody. Ale samotné vozidlo je jen jednou ze součástí komplexního systému mobility s environmentálními dopady a...
Návrat lidí na Měsíc se odkládá

Návrat lidí na Měsíc se odkládá uzamčeno

Dušan Majer  |  4. 3. 2024
Tragédie lodi Apollo 1 nebo raketoplánů Challenger a Columbia se již nesmí opakovat. Právě v zájmu vyšší bezpečnosti se odkládají plánované cesty...