Čaj a těhotenství
| 5. 4. 1998 | Vesmír 77, 236, 1998/4
Hypotézu, že polyfenoly a xanthiny obsažené v čaji pomáhají vývoji vajíčka a embrya, publikovala skupina kalifornských badatelů. Vyšetřovali ženy, které měly potíže s otěhotněním. Zjistili, že ty ženy, které denně vypily alespoň půl šálku čaje, měly dvakrát vyšší pravděpodobnost otěhotnění, než ty, které čaj nepily vůbec. Ve hře by ovšem také mohl být nějaký neznámý faktor životního stylu spojený s pitím čaje. (Amer. J. Public Health 88, 270, 1998)
Ke stažení
- Článek ve formátu PDF [197,33 kB]
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Aktuality
Doporučujeme
Přírodovědec v ekosystému vědní politiky
Josef Tuček | 2. 4. 2024
Petr Baldrian vede Grantovou agenturu ČR – nejvýznamnější domácí instituci podporující základní výzkum s ročním rozpočtem 4,6 miliardy korun. Za...
Od krytí k uzavření rány
Peter Gál, Robert Zajíček | 2. 4. 2024
Popáleniny jsou v některých částech světa až třetí nejčastější příčinou neúmyslného zranění a úmrtí u malých dětí. Život výrazně ohrožují...
Česká seismologie na poloostrově Reykjanes
Jana Doubravová, Jakub Klicpera | 2. 4. 2024
Island přitahuje návštěvníky nejen svou krásnou přírodou, ale také množstvím geologických zajímavostí, jako jsou horké prameny, gejzíry a aktivní...