Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Ad „Ad Neveselé kapitoly o vědě a moci“

(Vesmír 78, 10, 1999/1)
 |  5. 3. 1999
 |  Vesmír 78, 124, 1999/3

Rád bych se vyslovil k poznámce doc. RNDr. V. Hořejšího, DrSc., ve které se znovu objevuje dlouho tradovaná legenda o tom, jak Milanu Haškovi „v podstatě o fous unikla Nobelova cena“.

Milan Hašek si to nemyslel. Cituji z jeho blahopřejného dopisu P. Medawarovi k udělení Nobelovy ceny z 2. 11. 1960 (z pozůstalosti P. Medawara):

Without your brilliant and ingenious ideas the concept of immunological tolerance would certainly have waited a long time for its creation.

Tak Hašek formuloval vzdálenost, která oddělovala jeho vegetativní hybridizaci od Medawarovy získané imunologické tolerance. Za její objev, publikovaný v roce 1953, získal sir Peter B. Medawar (spolu s F. N. Burnetem) v roce 1960 Nobelovu cenu. Svůj objev vegetativní hybridizace u živočichů M. Hašek zveřejnil také v roce 1953. Jde tedy o příklad paralelního objevu stejného fenoménu. Hašek ho interpretoval lysenkisticky jako důkaz, že tato vegetativní hybridizace je možná u živočichů. Medawarův koncept vysvětluje získanou imunologickou toleranci v duchu klasické genetiky. Na to, že Haškův objev vegetativní hybridizace u živočichů patří do imunologie (ne genetiky), poprvé upozornil jeho profesor, genetik a imunolog Bohumil Sekla.

Tradovaný názor, že Haškovi unikla Nobelova cena, je výsledkem zpětné interpretace jeho pokusů s vegetativní hybridizací zvířat jako objevu získané imunitní tolerance.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Věda a společnost

O autorovi

Jiří Sekerák

 

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...